piątek, 3 sierpnia 2012

Pieczone radicchio


  • 2 główki sałaty radicchio,
  • oliwa z oliwek,
  • sól morska,
  • pieprz,
  • ser corregio.
Sałatę obrać z wierzchnich zwiędłych liści, wstawić do garnka „głąbem” do dołu, zalać zimną wodą, odstawić na 3-4 godziny.
Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą. Sałatę wyjąć z wody, osączyć, przekroić każdą na ćwiartki.
Ułożyć w naczyniu, stroną przeciętą do dołu. Polać oliwą, posypać solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Następnie posypać startym lub pokrojonym cienko serem i piec jeszcze 5 minut.
Przed podaniem polać oliwą i posypać solą.



Radicchio – odmiana cykorii podróżnika, czyli cykoria a nie sałata. W smaku wyczuwalna goryczka której częściowo można pozbyć się radicchio mocząc w zimnej wodzie. Podawana na surowo, gotowana lub pieczona. Podczas pieczenia zmienia/traci kolor.
Radicchio na polu Państwa Majlertów. 


Do sałaty radicchio Joasi podałam Santa Helena, Sauvignon Blanc 2011, Chile. Dostępne w Makro C&C, cena około 25 zł.

Białe wytrawne wino o jasnej słomkowej barwie na nosie dominują soczyste nuty pokrzywy, czarnej porzeczki tak charakterystyczne dla tego szczepu. Na podniebieniu lekkie, orzeźwiające, apetyczne z lekką goryczką w tle. Właśnie ta goryczka w winie jest kluczem do otwarcia nas na bogactwo radicchio. Wino i sałata w tym duecie zatracają swoją goryczkę, na rzecz owocowości wina a aksamitności i kruchości sałaty.
Smacznego!!!
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz


P.S. „W kwestii dobierania wina do goryczkowych potraw istnieją trzy szkoły pierwsza mówi, że goryczka niszczy wino i kropka(….).” Więcej na ten temat w ostatnim numerze Magazyn Wino, numer 3(57)2012. Dostępnych w salonach Empik ten numer w promocyjnej wakacyjnej cenie 9,99.
Polecam!!!

5 komentarzy:

  1. Kurka wodna może być dobre. Tylko gdzie kupic taka sałatę.

    OdpowiedzUsuń
  2. w Warszawie to u Majlertów w gospodarstwie
    w sklepach do których dostarczają - Leclerc i Auchan

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie szukałam inspiracji na radicchio i już mam!
    Dziękuję i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że przypadnie do gustu, życzę smacznego :)

      Usuń
  4. jutro robie taka mniamiiiiiiiiiiiiii :)

    OdpowiedzUsuń