czwartek, 9 sierpnia 2012

Jagodowe naleśniki



  • 200 gram jagód,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki masła,
  • ½ cytryny,
  • 0,5 litra mleka,
  • sól,
  • 2 płaskie łyżki cukru waniliowego,
  • 300-400 gram mąki
Jagody zmiksować, miksując dodać jajka, cukier, skórkę cytrynową, sok z cytryny, roztopione masło, szczyptę soli. Następnie mieszając dodać mleko i dodawać mąkę aż do uzyskania pożądanej gęstości – ciasto powinno mieć konsystencję półpłynnej śmietany.
Ciasto odstawić na 15 minut, aby odpoczęło a następnie smażyć naleśniki.
Można podawać z lodami lub kremem z serka mascarpone, no i oczywiście z owocami. 



Krem z mascarpone:
  • 2 żółtka,
  • 500 gram mascarpone,
  • skórka otarta z jednej cytryny,
  • sok z ½ cytryny,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 2 łyżki brandy
Żółtka ( z jajek sparzonych przed rozbiciem) z cukrem ubić na kogel-mogel, dodawać powoli sok z cytryny, następnie skórkę cytrynową i po łyżce mascarpone. Gdy masa będzie pulchna dodawać brandy.
Naleśniki smarować masą serową, na której układać owoce i zawijać. Dekorować masą serową i owocami.


11 komentarzy:

  1. Istne pyszności! Chciałabym spróbować...

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, czekoladowe naleśniki z jagodami to niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają obłędnie! Fantastyczne, pięknie podane naleśniki! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. naleśniczki w takim kolorze ,, pychotka ! musza smakować bosko !
    zapraszam www.prettystrawberries.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. naleśniki wyglądają obłędnie:) do ulubionych i koniecznie muszę je wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  6. przepyszne i wiem co mówię bo jadłam dzisiaj takiego na śniadanie - cóż, ma się te układy :D zamówiłam wczoraj z dowozem i dostałam :) Joasiu, dziękuję jeszcze raz :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam i wyszły przepyszne:) nawet luby zjadł :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja bym zjadła oddzielnie naleśnika i następnie "rozmazane" jagody z serkem i całą resztą:)

    OdpowiedzUsuń