środa, 8 sierpnia 2012

Pstrąg pieczony


  • 4 pstrągi,
  • ½ trawy cytrynowej,
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru,
  • sól,
  • pieprz kolorowy,
  • 8 łyżek masła,
  • 2 cytryny.
Pstrągi oczyścić, umyć i osuszyć.
Imbir zetrzeć na tarce o malutkich otworach, trawę posiekać. Wymieszać razem z solą, skórką startą z jednej cytryny, i świeżo zmielonym pieprzem.
Papier do pieczenia pociąć na odpowiedniej wielkości prostokąty. Cytryny pokroić na plasterki.
Pstrągi natrzeć przyprawami z zewnątrz i w środku. Do środka włożyć kawałek masła. Na papierze kłaść kawałek masła na nim pstrąga na pstrągu położyć kawałek masła i dwa plasterki cytryny.  Papier zawinąć i ułożyć na blasze. Ryby wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.



Do pieczonego pstrąga Joasi polecam: Henri Weber 2011, AOC Alsace, Francja.
Dostępne w Makro C&C, cena około 30 zł. 


Białe wytrawne wino o kolorze płynnego srebra o iskrzącej tafli jak na rasowego rieslinga przystało. Nos przyjemny, kokieteryjny, skoncentrowany, kwiatowy z doskonale ujawniającym się siedliskiem wina. Na podniebieniu apetyczny, świeży, szczodry, aksamitny w zakończeniu. Wino ujmuje swą sylwetką i elegancją jak francuska na popołudniowym spacerze po Polach Elizejskich. W połączeniu z pieczonym pstrągiem Joasi będzie wspaniałym kontrapunktem do delikatnego mięsa pstrąga a dodatek cytryny w daniu odpowiednio wydobędzie ukryte pokłady słodyczy w tym winie.
Smacznego!!!
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz


P.S. Dodatkowo o doskonałości rieslinga na blogu Flirt z winem Ani Smolec:


4 komentarze:

  1. Pyszne są takie dobrze doprawione pstrągi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja do środka wkładam plasterki cytryny., masło, dużo czosnku i koperek a wszystko posypuje wewnątrz i na zewnątrz ostrą przyprawą do grilla. Też wychodzi smaczny.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń