poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Rolada kokosowa z kremem rumowym.


Ciasto:
  • 6 jajek,
  • 6 łyżek cukru,
  • 9 łyżek wiórków kokosowych,
  • sól
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli.
Na żółtka wyłożyć białka i dodać wiórki koksowe. Delikatnie wymieszać. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12 minut.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Biszkopt razem z papierem zdjąć z blachy i ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Zawinąć w ściereczkę i odstawić do ostygnięcia.
Krem:
  • 3 żółtka ( jajka przed rozbiciem sparzyć),
  • 500 gram serka mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • sok z ½ limonki,
  • skórka otarta z 1 limonki,
  • spora szczypta soli,
  • 4 łyżki rumu,
  • tabliczka mlecznej czekolady.
Żółta utrzeć na pulchną masę, dodać sól, cukier i dalej ucierać. Cały czas ucierając dodać skórkę z limonki a następnie powoli dolewać sok z limonki. Po łyżce dodawać mascarpone a następnie powoli dodawać rum.
Ostudzone ciasto rozwinąć, posmarować kremem i zwinąć. Odstawić do lodówki.
Czekoladę rozpuścić i pomalować nią przy użyciu pędzelka cała roladę.
Nie jest to słodkie ciasto. Nie można zrezygnować z czekolady na rzecz posypki z cukru pudru czy innej masy. Czekolada uzupełnia smak.


5 komentarzy:

  1. Mmmm... jak z kokosami i rumem, to biorę w ciemno ;) Wygląda fantastycznie. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też nie omieszkam spróbować... wygląda znakomicie

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda rewelacyjnie! dla mnie rolady to jeszcze mur nie do przebicia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmeli-itko, dlaczego? rolady są bardzo proste, to jedno z łatwiejszych ciast, musi się udać :)

      Usuń
  4. mniam, wygląda smakowicie i moje ukochane składniki .. ale rolady i inne ciasta chwilowo nie dla mnie ..

    OdpowiedzUsuń