piątek, 10 sierpnia 2012

Smażony serek camembert



  • 4 serki camembert , każdy o wadze 100 gram,
  • masło do smażenia, najlepiej klarowane,
  • 1 jajko,
  • 100 gram mielonych migdałów,
  • 2 łyżki maki pszennej,
  • ½ pojemniczka malin,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • sól,
  • 2 łyżki masła,
  • 4 kromki chleba tostowego,
  • świeży tymianek,
  • ząbek czosnku.
Na patelni rozpuścić dwie łyżki cukru, dodać maliny a następnie wino i tymianek. Chwilę dusić. Cukier powinien się cały rozpuścić, nie powinno być grudek skarmelizowanego cukru.
Sos przetrzeć przez sito. Zagotować, dodać sól do smaku a następnie dodać dwie łyżki zimnego masła i mieszając rozpuścić je zagęszczając sos.
Serki oprószyć mąką, obtoczyć w rozbełtanym jajku a następnie w migdałach. Smażyć na rozgrzanym maśle klarowanym na złoty kolor z obu stron.
Na drugiej patelni rozpuścić masło klarowane, dodać przekrojony ząbek czosnku i ½ łyżki tymianku. Położyć chleb tostowy i lekko go podsmażyć z obu stron.
Na talerzu układać chleb tostowy, na nim serek i polać sosem.


Do smażonego  serka camembert Joasi polecam: Lion’s Land, Merlot 2010, RPA. Dostępne w Makro C&C, cena około 25 zł.

Czerwone czarujące wino o klarownym intensywnym rubinowym kolorze. Na nosie bogate, z wyczuwalnymi aromatami leśnych owoców,  jeżyn.  Na podniebieniu łagodne, z maślanymi taninami, pełne soczyste usta. Owocowość merlota i delikatna kremowość sera doskonale się sprawdzi w tym zestawieniu.
Smacznego!!!
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz


P.S. Camembert jest jednym z tych serów, który doskonale sprawdza się w połączeniu z czerwonym winem. Owocowy merlot, soczysty pinot noir to te szczepy, które doskonale rozumieją charakter tego sera.

1 komentarz: