poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Tosty z mini sznyclami po wiedeńsku




Co prawda w Wiedniu nikt nie słyszał o sznyclach z jajkiem….
A sznycle robi się z sznyclówki czyli szynki cielęcej, ale…
  • 500 gram górki cielęcej,
  • sól ziołowa,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • mąka,
  • masło do smażenia, najlepiej klarowane,
  • 9 jajek przepiórczych,
  • 9 kromek pieczywa tostowego.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na 9 równych kotlecików. Jajka wybić na głęboki talerz i lekko roztrzepać. Każdy kotlet lekko roztłuc, oprószyć mąką, maczać w jajkach i obtaczać w bułce tartej. Odłożyć na ½ godziny.
Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło i smażyć kotlety.
Jajka przepiórcze usmażyć na drugiej patelni. Tosty opiec  w tosterze. 
Tost posmarować masłem ze smażenia kotlecików, kłaść na nim kotleta a na wierzchu usmażone jajko przepiórcze. Można podać do sznycli cząstkę cytryny lub limonki.


2 komentarze: