czwartek, 13 grudnia 2012

Barszcz z grzybów suszonych




  • 100 gram grzybów suszonych – najlepiej prawdziwki,
  • kawałek selera, 
  • cebula, 
  • 2 marchewki, 
  • pietruszka
  • listek laurowy,
  • ziele angielskie,
  • pieprz ziarnisty,
  • około 100 ml soku z kapusty kiszonej,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
Grzyby opłukać, zalać niewielką ilością zimnej wody i ugotować do miękkości, odsączyć – wywaru użyjemy do barszczu natomiast grzyby do uszek, pierogów lub kapusty….
Ugotować wywar na włoszczyźnie, przecedzić.
Do wywaru z grzybów dolewać wywar z włoszczyzny. Uważając, by nie dać za dużo wywaru z włoszczyzny, aby barszcz nie był „cienki”. Dolać do smaku sok z kapusty kiszonej (sok z prawdziwej kiszonej kapusty a nie „kiszonej” octem, przy dolewaniu trzeba uważać aby z grzybowej nie zrobić kapuśniaku), doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Podawać w filiżankach razem z uszkami lub podsmażonymi pierogami z kapustą. Barszcz można polać olejem z pestek dyni.




2 komentarze:

  1. może być ciekawie z tym sokiem z kapusty...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tylko nie za dużo, trezba dolewać powoli i za każdym dolaniem próbować. Trochę zabawy ale warto :)

      Usuń