środa, 5 grudnia 2012

Karp smażony



Dokładnie umyte filety z karpia ze skórą (można kupić gotowe filety albo kupić całą rybę i ją wyfiletować) pokroić na porcje. Oprószyć solą i mąką. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu ( ja smażyłam na oleju)  na złoty kolor z obu stron. Należy zwrócić uwagę aby mięso nie było w środku surowe – tak około 5 minut z każdej strony. Następnie przełożyć rybę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.


polecam inne dania z rybą w roli głównej:
 
oraz dania wigilijne


Do karpia smażonego Joasi polecam Señorío Real Rosado 2011, DO Ribera del Duero, Hiszpania. Dostępne w Makro C&C, cena około 20 zł.

Różowe wytrawne wino o pięknej soczystej rubinowej barwie. Na nosie dominują aromaty piwonii, płatków róży. Na podniebieniu soczyste, eleganckie, pełne. Jeżeli karp będzie z dodatkami jak np. warzywa duszone to wino o takiej strukturze doskonale będzie współgrać ze smażonym karpiem.
Smacznego!!!
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz


P.S. Zazwyczaj, tradycyjnie do ryb dobieramy białe wina, jednak smażone ryby zmieniają swój smak na bardziej subtelny, a dodatki wychodzą na pierwszy plan. Przy doborze wina, tutaj należy bardziej zwracać uwagę na oprawę w której jest ryba.


7 komentarzy:

  1. Lubię tę rybke, ale przygotowuje ja trochę inaczej, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a bez piekarnika "nie działa"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, można... oczywiście może "dojść" na patelni. Piekarnik jest świetnym rozwiązaniem podczas kolacji Wigilijnej, gdy karpia smażymy przed kolacją a wstawiamy do piekarnika chwilę przed podaniem.

      Usuń
  3. Jak smażyć to tylko na oleju i to najlepiej na rzepakowym - jest bogaty w omega-3 i nie przypala się tak szybko.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam odmienne zdanie, karp najsmaczniejszy jest smażony na oleju ale z dodatkiem masła, oczyweiście naturalnego.Masło dodane do oleju nie przypala się, a daje smaczek rybce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie w domu na Wigilię nie jada się masła, to po prostu taka tradycja

      Usuń