środa, 12 grudnia 2012

Pierogi z grzybami i kapustą



Farsz:
  • 600 gram kapusty kiszonej,
  • 60 gram suszonych grzybów,
  • 2 cebule,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • olej do smażenia
Kapustę odsączyć i jeśli jest za kwaśna opłukać, posiekać. Grzyby (najlepiej prawdziwki ale mogą być podgrzybki czy opieńki) opłukać, zalać niewielką ilością zimnej wody i ugotować do miękkości, odsączyć – wywaru nie wylewać, przyda się do barszczu i pokroić w drobne kawałki. Cebule posiekać.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć cebulę, lekko posolić, poddusić. Dodać kapustę a następnie grzyby. Całość poddusić, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Kapusta lubi płyn, nie może być sucha czyli do duszenia dajemy sporo oleju (nie dodajemy oliwy).

Ciasto:
  • 450 ml mąki,
  • 250 ml bardzo ciepłej wody,
  • szczypta soli
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.
Każdy lepi pierogi po swojemu. Niektórzy robią z ciasta wałek z którego odcinają plasterki, wałkują i lepią pierogi. Inni wałkują ciasto a następnie wycinają szklanką kółka, które zlepiają. Ja mam urządzenie do robienia pierogów i jestem z niego bardzo zadowolona – wałkuję ciasto, układam porcje nadzienia, składam a następnie wycinam pieroga.
Pierogi wkładać do wrzącej osolonej wody z niewielkim dodatkiem  oleju – 2-3 łyżki. Zamieszać, przykryć, gdy wszystkie wypłyną odkryć i gotować 2-3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową. Przed podaniem podsmażyć na oleju.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz