środa, 19 grudnia 2012

WinaPasquier Desvignes -małe perełki wielkich gigantów




Pasquier Desvignes jest jednym z negocjantów we Francji (w szczególności w Dolinie Rodanu, Burgundii, Beaujolais, Chablis), który zajmuje się produkcją wina. Wina wychodzące pod patronatem Pasquier Desvignes, są produkowane z winnic należących do Firmy, jak także z win skupianych od okolicznych mniejszych producentów. Selekcja i skup wina odbywa się tutaj pod czujnym okiem Pani Sylvie Metay a działania operacyjne firmy pod nadzorem Pana Franck Metay.

W Makro C&C można znaleźć, kilka win właśnie od tego producenta.

Bourgogne 2011, Chardonnay, AOC Bourgogne
Dostępne w Makro C&C, cena około 30 zł
Białe wytrawne wino, o jasno-słomkowej barwie z srebrnymi refleksami. Na nosie ujmuje subtelnymi nutami białych kwiatów, cytrusów. Doskonałe wino jako aperitif, a także do ślimaków tak często goszczących na francuskim stole czy delikatnego kurczaka w sosie śmietanowym.

Chablis 2011, AOC Chablis, Grand Vin de Bourgogne
Dostępne w Makro C&C, cena około 40 zł
Białe wytrawne wino zrobione w 100% ze szczepu chardonnay. Przyjemny, subtelny nos z akcentem soczystej gruszki. Na podniebieniu apetyczne, świeże z wyraźnie zarysowaną mineralnością. Wino doskonałe do owoców morza, a także do dań na bazie białych mięs w delikatnej, lekkiej oprawie.

Chablis 1 er Cru 2011, AOC Chablis 1er Cru, Grand Vin de Bourgogne
Dostępne w Makro C&C, cena około 50 zł
Ujmuje zielono-żółtym kolorem z srebrnymi refleksami. Na nosie dyskretne aromaty świeżych wiosennych białych kwiatów z odrobiną nut tostowych. Na podniebieniu skoncentrowane, mineralne maślanie rozpływające się na podniebieniu. Doskonałe do dań na bazie ryb, owoców morza czy risotta z grzybami. Doskonale komponuje się z sosem na bazie octu balsamicznego.

Pozostałe wina nie znajdują się jeszcze na polskim rynku. Mam nadzieję, że w najbliższym czasie będzie je można już znaleźć w Polsce.

Domaine du Terroir de Jocelyn 2011, AOP Macon Villages Blanc
Białe wytrawne wino z regionu Beaujolais, zrobione w 100% z szczepu chardonnay . Kolor jasno-słomkowy z srebrnymi refleksami. Nos to wiosenne aromaty białych kwitów jabłoni. Na podniebieniu rześkie, orzeźwiające z przyjemnym dość długim finiszem. Wino, które należy pić jako aperitif czy w towarzystwie ryb w galarecie czy sałatką burgundzką.

La Screllerie 2011, AOC Meursault, Grand Vin de Bourgogne
Doskonałe chardonnay o wspaniałym kolorze płynnego złota. Na nosie ujmujące aromaty prażonych migdałów, świeżych maślanych bułeczek. Tłuste, skoncentrowane, leniwie rozpływające się na podniebieniu. Doskonałe wino do grillowanej ryby, deski serów czy pieczonego dzikiego ptactwa.

DME Petites Nivodières 2011, AOC Brouilly
Czerwone wytrawne wino powstało w 100% ze szczepu gamay (króla winorośli w regionie Beaujolais). Kolor jasno czerwony z iskrzącymi srebrnymi refleksami. Nos elegancki, z delikatnymi nutami czereśni i wiśni. Na podniebieniu lekkie z dobrą strukturą i doskonale zarysowaną kwasowością, która jest niezbędna w połączeniach z potrawami. Wino o takiej budowie obowiązkowo powinno być obecne w każdej szanującej się restauracji.

Chateau de L’Abbaye Saint Laurent d’Arpayé 2010, AOC Fleurie
Czerwone wytrawne wino z szczepu gammay z regionu Beaujolais. Wino robione tradycyjną metodą wykorzystywaną w Beaujolais (maceracja węglowa), w związku z tym potencjał tego wina to od 1 do 3 lat. Nos ujmują świeże aromaty malin, truskawki z odrobiną malwy w tle. Na podniebieniu subtelna, muślinowa faktura z przyjemnym owocowym finiszem. Wino doskonałe do pieczonej szynki czy wołowiny.


Domaine Des Montillets 2011, AOC Morgon
Czerwone wytrawne wino, powstało ze szczepu gammay. Wino dla mężczyzn, tak często pada opinia przy degustacji win z tego regionu, jednak czy na pewno? Nos skoncentrowany, czaruje aromatami suszonych leśnych owoców. Na podniebieniu skoncentrowane, zrównoważone o długim owocowym zakończeniu. Wino doskonałe do wieprzowiny, kaczki, a także gulaszu z baraniny.

Victor Berard 2010, AOC Nuits-Saint-Georges
Czerwone wytrawne wino zrobione w 100% z szczepu pinot noir o dużym potencjale rozwoju w przyszłości. Winnice znajdują się w północnej Burgundii na stokach Côte de Nuits. Doskonały czerwony intensywny kolor. Nos skoncentrowany, dystyngowany, czaruje aromatami czarnej porzeczki i suszonymi leśnymi owocami. Na podniebieniu przyjemnie rozpływające się dające wrażenie dobrze zrównoważonego wina o pluszowych taninach. Doskonałe do czerwonych mięs dla mnie doskonałe zestawienie z Joasi http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/11/karczek-cielecy-z-dzikiem-i-grzybami.html.




Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz