piątek, 27 grudnia 2013

bąbelki na Nowy Rok


Święta Bożego Narodzenia szczęśliwie za nami. A już za kilka dni Sylwester i Nowy Rok. Tradycyjny okres spożywania w dużych ilościach win musujących.W supermarketach pojawiły się już „promocyjne bąbelki”.
 Z założenia należy unikać wszelkiego rodzaje „Szampańskoje igristoje" w promocyjnej cenie 4,99 zł. Jak i z czego został zrobiony wiedzą tylko jego „wytwórcy”.
Zafundujmy sobie wino zrobione z winogron przez winiarza. A jest w czym wybierać. I nie musi być to wcale kultowy ale najczęściej drogi szampan.
Klasyczne wino musujące występuje praktycznie w tylu odmianach co wina niemusujące. Jest w czym wybierać, może być wytrawne lub słodkie, lekkie lub ciężkie. Wspólną cechą dla wszystkich jest obecność dwutlenku węgla, który wytwarza bąbelki.
Najczęściej produkowane są z winogron odmian : Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier, Mauzac Blanc, Macabeo, Riesling, Muscat.
Najpopularniejsze typy win musujących to: szampan, cremant, cava, franciacorta, sekt, spumante. I takich napisów szukajmy na butelce.



Szampan to najbardziej znane wino musujące na świecie. Produkowane w najbardziej na północ wysuniętym regionie winiarskim Francji – Szampanii . Położenie tego regionu ma decydujący wpływ na smak wytwarzanych tam win. Zbierane tam winogrona mają większą kwasowość niż w innych bardziej na południe wysuniętych regionach co jest przyczyną charakterystycznego smaku szampanów. Do produkcji używa się tylko trzech szczepów winogron: Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay.



Szampan produkowany jest tzw. metodą szampańską. Jeśli metoda ta jest używana poza Szampanią określana jest mianem metody tradycyjnej lub klasycznej.
Produkcja metodą szampańską przebiega w następujący sposób:
Zbiór winogron odbywa się pod koniec września lub na początku października, potem następuje tłocznie winogron pierwszej fermentacji trwającej zwykle 2-3 tygodnie otrzymujemy „zwykłe wino”.
Bardzo ważnym etapem produkcji jest kupażowanie, czyli łączenie wina pochodzącego z różnych szczepów, różnych winnic, różnych roczników. Ma to decydujący wpływ na końcowy smak wina.
W następnym etapie po dodaniu mieszanki cukru i drożdży do wina bazowego otrzymanego w wyniku kupażowania następuje druga fermentacja. Odbywa się ona już w butelce ale zamkniętej „tymczasowym” korkiem.
W wyniku drugiej fermentacji w butelce powstaje dwutlenek węgla czyli tak pożądane bąbelki.
Ubocznym efektem tej fermentacji jest powstanie osadu z martwych drożdży.
W czasie jaki wino spędza na własnym osadzie butelki są umieszczone na stojakach szyjkami w dół. Butelki są codziennie obracane i jednocześnie przechylane coraz bardziej ku dołowi. Po 6-8 tygodniach butelki stoją już pionowo i cały osad znajduje się w jej szyjce. Potem następuje proces usunięcia osadu . Polega on na zanurzeniu szyjki butelki w roztworze solanki o temperaturze około minus 20 stopni. Zawartość w szyjce (ta z osadem) zamarza. Butelka jest otwierana a zamarznięty osad jest wypychany przez ciśnienie w butelce na zewnątrz. Po dodaniu do wina mieszanki wina i cukru (decyduje to o tym czy wino będzie wytrawne czy słodkie) butelka jest korkowana już prawdziwym docelowym korkiem. Potem już tylko wino musi być starzone w butelkach przez minimum 15 miesięcy (w przypadku szampanów rocznikowych minimum 3 lata). I już jest gotowe do sprzedaży.




Crémant d'Alsace – pochodzi z Francuskiej Alazacji. Do produkcji używa się winogron ze szczepów Riesling, Pinot Blanc, Pinot Noir, Pinot Gris, Auxerrois Blanc oraz Chardonnay .
Poza Alzacją Crémant produkowane jest w wielu innych apelacjach Crémant de Bordeaux, Crémant de Bourgogne, Crémant de Die, Crémant du Jura, Crémant de Limoux, Crémant de Loire.
Różnią się one głównie szczepami winogron użytymi do produkcji. 
 


Możemy również kupić wino musujące produkowane w Hiszpanii. Cava to odpowiedź na francuskiego szampana. Wino to powstaje głównie w Katalonii . Produkowane jest podobnie jak szampan. Różni się jednak szczepami winogron użytymi do jego produkcji. Jest to najczęściej kupaż odmian Macabeo, Xarello, Parellada. Wina te charakteryzują się bardzo dobrym stosunkiem ceny do jakości.
Jeżeli mamy ochotę na wina włoskie produkowane metodą tradycyjną możemy wybierać pomiędzy winami Franciacorta z Lombardii.
Inne jak Asti z Piemontu, Lambrusco z Emilia i Prosecco z Veneto produkowane są metodą Charmat.
Oznacza to, że „bąbelki” są naturalnego pochodzenia – pochodzą z fermentacji wina. Fermentacja nie odbywa się jednak w butelce tylko w dużych szczelnych zbiornikach a potem pod ciśnieniem wino przelewane jest do butelek. 
 


Również w Niemczech produkowane są znaczne ilości win musujących – Sekt. 95 % z nich produkowana jest metodą Charmat, reszta tradycyjną metodą. Do produkcji używa się głównie winogron Riesling, Pinot Blanc, Pinot Gris i Pinot Noir.
Wina musujące produkowane są również na większą skalę w Stanach Zjednoczonych, Australii i Republice Południowej Afryki. Jednak nie są one powszechnie dostępne w Polsce.
Wina musujące pijemy zawsze mocno schłodzone. Można je pić od rana do wieczora i do każdego rodzaju dań, nie tylko od święta.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz