czwartek, 12 grudnia 2013

Kapusta wigilijna





Kapusta wigilijna, kapusta z grzybami, śliwkami wędzonymi, czerwonym winem.... Taki postny bigos. Świetna alternatywa bigosu, dla tych co bez mięsa. 
  • 1,5 kg kiszonej kapusty,
  • 100 g grzybów suszonych,
  • 100 g śliwek - suska sechlońska*,
  • 1 - 2  cebule,
  • 500 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • olej,
  • 6 ziaren pieprzu,
  • listek laurowy,
  • 4 szt. ziele angielskiego ,
  • 2 szt. jałowca,
  • cukier
Kapustę kiszoną odcisnąć ( jeżeli jest zbyt kwaśna, przepłukać w zimnej wodzie), pokroić.
Grzyby wypłukać, zalać zimną wodą i ugotować.
Cebulę pokroić w półplasterki.
Do garnka wlać olej, dodać cebulę, podsmażyć ze szczyptą cukru. Dodać kapustę, przyprawy, wlać wywar z gotowania grzybów, trochę wody (kapusta nie lubi się dusić na sucho) i dusić do miękkości.  
Grzyby pokroić, podsmażyć na oleju. Śliwki wypestkować, razem z grzybami dodać do kapusty dusić około 3 godziny. Następnie wlać około 500 ml wina i dusić... .
Jak dla mnie im dłużej tym lepiej. Kapusta powinna dusić się kilka godzin. A najlepsza jest po 3 dniach ( gotowania z przerwami) i po przemrożeniu.


* Suska sechlońska to podsuszona i podwędzona śliwka (drylowana lub z pestką). W miejscowej gwarze „suska” znaczy tyle co suszona, a „sechlońska” pochodzi od nazwy miejscowości Sechna, leżącej w gminie Laskowa, w Małopolsce, z której wywodzi się tradycja suszenia śliwek.

Chronione Oznaczenie geograficzne ChOG – „jest to europejski znak Znak ChOGprzyznawany produktom regionalnym wyjątkowej jakości, o nazwie nawiązującej do miejsca w którym jest wytwarzany i podkreślającej ich związek z tym miejscem.
Oznaczenie ChOG mówi nam także, że chociaż jeden z etapów powstawania produktu musi przebiegać na obszarze, do którego odnosi się jego nazwa.”

4 komentarze: