poniedziałek, 2 grudnia 2013

Kołduny z baraniną




Kołduny – regionalna potrawa litewska. Podawane w rosole lub oblane tłuszczem, gotowane małe pierożki z farszem z mięsa wołowego lub baraniego z dodatkiem łoju baraniego. U mnie z tłustej baraniny.
Na ostatki takich kołdunów, niektórzy zjadali nawet kopę... kto podejmie wyzwanie... ;)
  • farsz
  • 30 dag baraniny – tłustej,
  • ząbek czosnku,
  • duża garść majeranku,
  • sól,
  • pieprz,
  • bulion,
  • ciasto:
  • 450 ml mąki,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • szczypta soli,
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml bardzo ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.
Zmielić baraninę, dodać majeranek, roztarty czosnek, bulion ( nie za dużo, tak aby farsz był niezbyt zwarty – tak aby można było z niego lepić kulki farszu, ale aby nie były ścisłe a raczej luźne), sól, pieprz. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
Ciasto cienko rozwałkować, można kroić w niewielkie romby lub wycinać niewielkie koła – kołduny mają być na „jeden raz” – nie kroimy ich na talerzu. Na środek każdego rombu/koła kłaść farsz, pierożki sklejać i końce zawijać.
Wkładać do wrzącej, lekko osolonej wody, gotować około 4-5 minut. Podawać w bulionie lub polane masłem.


Bardzo lubię pierogi podsmażane, ale nie dotyczy to kołdunów. One powinny być z wody.

zastawa z

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz