środa, 11 grudnia 2013

Piernik z marcepanem i powidłami



  • 150 g cukru,
  • 125 ml wody,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 250 g mąki żytniej 720,
  • 300 g miodu,
  • 4 jajka,
  • 100 g masła,
  • 4 łyżeczki zmielonych przypraw korzennych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g migdałów,
  •  
  • 100 g marcepanu,
  • 200 g  powideł śliwkowych,
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina,  
  •  
  • lukier:
  • 250 g cukru pudru,
  • 2 białka,
  • 40 g kakao,
  • 40 g masła,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,


Obie mąki przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Miód zagotować z przyprawami (cynamon, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, pieprz, ziele angielskie). Cukier zagotować z wodą. Połączyć syrop z miodem, przelać do mąki dokładnie wymieszać – wyrobić. Odstawić do ostudzenia. Do przestudzonego ciasta dodawać po kolei jajka cały czas wyrabiając , następnie dodać rozpuszczone masło. Na koniec dodać posiekane migdały.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksówki. Wstawić do pieca nagrzanego do 200 stopni na około 50 minut.
Odstawić do ostudzenia. 


Ostudzony piernik przeciąć w poprzek na 4 warstwy.
Powidła zagotować z winem zmiksować i zagęścić przez odparowanie.


Pierwszą warstwę posmarować ½ powideł, przycisnąć drugą warstwą. 


Marcepan rozwałkować i ułożyć na drugiej warstwie, przycisnąć trzecią. 



Posmarować resztą powideł. Przycisnąć ostatnim kawałkiem piernika.
Lukier.
Masło rozetrzeć z kakao. Białka (jajka przed rozbiciem sparzyć) utrzeć z cukrem na gęstą lśniącą masę, ucierając dodać kakao a następnie wanilię.
Piernik posmarować lukrem, odstawić do zastygnięcia.


na Wigilię polecam również:

oraz dania wigilijne
 zastawa z

2 komentarze: