czwartek, 5 grudnia 2013

Wątróbka drobiowa – wątróbka gęsia z jabłkiem



  • 700 g wątróbki gęsiej – może być inna drobiowa,
  • tłuszcz gęsi,
  • 3 – 4 cebule,
  • 6 – 7 jabłek – szara reneta,
  • sól,
  • cukier,
  • łyżka świeżego tymianku,
  • konfitura z żurawiny,
Wątróbkę oczyścić –usunąć błony i różne przyległości, umyć, osuszyć.
Cebulę pokroić w półplasterki i poddusić na tłuszczu gęsim dodając szczyptę soli i cukru oraz tymianek.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki – ósemki, wyciąć gniazda nasienne.
2/3 jabłek poddusić na tłuszczu gęsim do miękkości. Pozostałą część podsmażyć na rumiano.
Wątróbkę usmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu – w środku powinna być lekko różowa.
Na talerzu ułożyć cebulę, jabłka duszone, wątróbkę. Udekorować jabłkami smażonymi.
Podałam z „frytkami” z topinambura.


 polecam inne dania gęsi

 zastawa z

1 komentarz:

  1. Naprawdę uwielbiam wątróbkę. Oczywiście najlepsza jest gęsia. To prawdziwy przysmak. Serdecznie pozdrawiam,
    http://balakier-style.pl/

    OdpowiedzUsuń