środa, 18 grudnia 2013

Winegret ze śledziem i burakami



Winegret - rodzaj sosu używanego jako przyprawa do sałaty, mizerii i surówek warzywnych. Ale, winegret to również popularny rodzaj sałatki w kuchni rosyjskiej. Jest to kolejne danie wigilijne z mojego rodzinnego domu.  
  • 300 g śledzia z oleju,
  • 200 g ugotowanych ziemniaków – 1 spory ziemniak,
  • 160 g ogórków kiszonych – 2 szt.,
  • 130 g cebuli – 1 cebula,
  • 250 g ugotowanych buraków – 1 duży burak,
  • 50 g grzybków z octu,
  • sos:
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
  • sól,
  • cukier,
  • 1 - 2 łyżki soku z cytryny,
  • 90 ml oleju

Ziemniaki, ogórki, buraki pokroić w niezbyt małą kostkę. Cebulę i grzybki posiekać. Śledzie osączyć z oleju na ręczniku papierowym i pokroić w kostkę.
Żółtko (z jajka przed rozbiciem sparzonego) utrzeć z musztardą, szczyptą soli i cukru, dalej ucierając dodawać olej, a następnie sok z cytryny. Doprawić do smaku solą i cukrem.

Wszystkie składniki winegretu wymieszać w misce lub ułożyć na talerzu. Podawać z sosem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz