środa, 29 kwietnia 2015

Kaczka faszerowana z czekoladą

  • kaczka
  • 100 g placka drożdżowego,
  • 100 g płatków migdałowych,
  • 100 g rodzynek sułtanek,
  • 100 g czekolady deserowej,
  • 2 jajka,
  • 150 ml sherry,
  • sól
Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper, skrzydła i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek.
Kaczkę można wyluzować, ale nie jest to konieczne.
Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych. Następnie oddzielić mostek i żebra. Skośne stawy przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper.
Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości.
Kaczkę oprószyć solą, odstawić na co najmniej godzinę.
Placek drożdżowy namoczyć w sherry, zmiksować z żółtkami.
Wymieszać z posiekaną czekoladą, rodzynkami i płatkami migdałów.
Białka ubić na sztywną masę ze szczyptą soli, wyłożyć na farsz i delikatnie wymieszać.
Kaczkę napełnić farszem. Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek.
Jeżeli luzowaliśmy kaczkę, można lekko obwiązać ją sznurkiem, aby nadać jej kształt.
Ułożyć kaczkę na blasze, posmarować tłuszczem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 90 stopni na 3 godziny. Następnie zwiększyć temperaturę piekarnika do 180 stopni i piec 20 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz