piątek, 24 kwietnia 2015

Balotyna z przepiórek - faszerowane przepiórki

  • 4 przepiórki,
  • 50 g placka drożdżowego,
  • 60 g wątróbki drobiowej,
  • 50 ml brandy,
  • 1 jajko
  • 50 g rodzynek sułtanek,
  • 8 plastrów boczku wędzonego.
Balotyna - faszerowane mniejsze, pozbawione kości zwierzęta i ptactwo.
Lepiej przepiórki wyluzować, nie będzie problemu z jedzeniem, oraz będzie można pokroić je w plasterki.
Przepiórki umyć, oczyścić, odciąć kuper, końcówki skrzydełek, pozbawić resztek piór, osuszyć.
Ja przepiórki wyluzowałam – wyjęłam kości. Trochę zabawy przy luzowaniu jest ale o ile łatwiej jeść takiego ptaszka gdy nie trzeba dłubać w kostkach.
Przepiórkę ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych. Następnie oddzielić mostek i żebra. Skośne stawy przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper. Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości.
Przepiórki oprószyć lekko solą i odstawić.
Placek drożdżowy namoczyć w brandy, zmiksować z wątróbką i żółtkiem.
Dodać rodzynki, ubite białko na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać.
Wypełnić przepiórkę farszem, wypełnić od strony kupra i od strony szyi. Dziury spiąć wykałaczkami a następnie obwiązać nitką wykałaczki lub zszyć.
Naczynie do zapiekania wyłożyć połową boczku, na nim ułożyć przepiórki i przykryć resztą boczku.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 40-50 minut. Po 30 minutach zdjąć boczek. 


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza