czwartek, 9 kwietnia 2015

Mus z czosnkiem niedźwiedzim

  • 200 g serka mascarpone,
  • 300 ml śmietany 30%,
  • 15-20 g czosnku niedźwiedziego,
  • sól,
  • sok z cytryny,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • 8 g żelatyny,
  • 50 ml gorącej wody,
  • pęczek rzodkiewek,
  • kawałek korzenia chrzanu.
Czosnek posiekać, zmiksować z serkiem mascarpone i 100 ml śmietany. Przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Do miseczki z rozpuszczoną żelatyną dodać 2 łyżki masy serowej, wymieszać, wlać żelatynę do masy serowej i dokładnie wymieszać.
Ubić na sztywno 200 ml śmietany z dodatkiem łyżeczki cukru. Następnie dodać masę serową i wymieszać.
Naczynka na mus opłukać zimną wodą. Włożyć mus, miseczką delikatnie postukać o blat aby pozbyć się powietrza. Odstawić w chłodne miejsce.
3/4 rzodkiewek zetrzeć na tarce o średnich otworach, resztę pokroić w plasterki. Chrzan zetrzeć na tarce o średnich otworach.
Mus podawać z tartymi rzodkiewkami, plasterkami rzodkiewek oraz chrzanem.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz