środa, 8 kwietnia 2015

Udziec z jelenia pieczony

  • udziec z jelenia – około 1 kg,
  • 1 łyżeczka jagód jałowca,
  • 2 łyżki posiekanego rozmarynu,
  • sól,
  • 5 łyżek octu winnego* 
 
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami, nasmarować octem i dostawić na 24 godziny.
Mięso związać sznurkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec aż wewnątrz osiągnie temperaturę 54 stopni.
Mięso wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
Podawać na zimno.
Można również podać na ciepło, ale nie kroić wcześniej niż po 10 minutach od wyjęcia z piekarnika.


* ja użyłam ocet winny jałowcowo sosnowy firmy: Ekologia Spod Strzechy.


zastawa z


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz