poniedziałek, 30 listopada 2015

Bezy


  • 110 g białek – 3 białka,
  • 137 g cukru,
  • 110 g cukru pudru,

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż otrzymamy sztywną, gęstą, lśniącą pianę.
Dodać cukier puder i wymieszać dokładnie (łyżką lub szpatułką).
Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec, w zależności od ich wielkości, około 1 – 1,5 godziny.
Te bezy nie mogą się nie udać, są bardzo łatwe w przygotowaniu i … i zawsze się udają.

Przepis od Marcina Zawadzkiego, szefa cukierni w restauracji w hotelu Le Regina, gdzie mam przyjemność cały czas się uczyć pod okiem Pawła Oszczyka Szefa Roku Gault&Milleau 2016.

4 komentarze:

  1. Dzień dobry, dodany puder mieszać tak długo, aż całkiem się rozpuści czy tylko tak długo, aż przestanie być widoczny. Pytanie może i głupie ale potrzebne. Aga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, nie ma głupich pytań, lepiej się dopytać niż zrobić źle :) Puder tylko wymieszać, aż nie będzie widoczny. To jest kilka ruchów łyżką czy szpatułką. I naprawdę bezy wychodzą bardzo dobre :) Pozdrawiam :)

      Usuń