niedziela, 1 listopada 2015

Ragoût z dzika z pieczarkami, z portobello


Ragout z dzika. Ragout - potrawa z mięsa, pokrojonego  na kawałki, obsmażone na tłuszczu i duszone do miękkości. 


  • 1 kg mięsa na gulasz z dzika,
  • 1 kg pieczarek - (u mnie portobello),
  • 300 ml bulionu (gęsiego lub wołowego),
  • gałązka rozmarynu,
  • pieprz czarny,
  • sól,
  • 100 ml brandy,
  • 100 ml śmietany 22%,
  • tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi),

Mięso z dzika umyć, osuszyć. W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano.
Wlać bulion, dodać 2-3 ziarna pieprzu, rozmaryn i dusić do miękkości. W razie potrzeby dolewać wodę.
Pieczarki oczyścić, pokroić na kawałki wielkości kawałków mięsa.
Pieczarki smażyć partiami na rozgrzanej patelni na rumiano.
Do mięsa wlać brandy, zapalić i wymieszać.
Dodać pieczarki, zagotować. Wlać śmietanę, wymieszać, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Podałam z kluskami drożdżowymi kładzionymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz