czwartek, 5 listopada 2015

Zupa rybna z mleczkiem kokosowym


Kawałki ryby włożyć do garnka, dodać rozerwane (aby oddały więcej aromatu) liście limonki, rozgniecioną trawę cytrynową, chili, pokrojony w plasterki imbir oraz warzywa. Lekko osolić. Gotować na
małym ogniu, aż elementy ryby będą miękkie.
Przecedzić wywar, dodać sok z 1/2 limonki, zagotować. Włożyć filety ryby, pokrojone na 1 cm szerokości paski.
Gotować około 3-4 minut.
Wyjąć rybę, wlać resztę soku z limonki, mleko kokosowe. Doprawić solą i cukrem.
Warzywa podsmażyć krótko, na oliwie - na silnie rozgrzanej patelni.
Na dnie talerza ułożyć warzywa, na nich rybę. Wlać zupę.


  • 1 trawa cytrynowa,
  • 600 g ryby morskiej (kręgosłup, głowa)*,
  • 2 liście limonki,
  • 1 – 2 chili,
  • kawałek świeżego imbiru (2 cm),
  • kawałek kopru włoskiego,
  • kawałek pora,
  • 1 marchewka,
  • 1/2 pietruszki,
  • kawałek selera,

  • 400 g filetów rybnych (łosoś, troć, dorsz, turbot...)
  • sok z 1 limonki,
  • 70 ml mleka kokosowego,
  • 50 g pokrojonej w julienne marchewki,
  • 50 g pokrojonego w julienne selera,

  • sól,
  • cukier,



*Ja przygotowałam zupę z kręgosłupa i głowy turbota. Użyłam filety z turbota i łososia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz