sobota, 21 listopada 2015

Bażant duszony




  • 1 bażant,
  • 2 cebule,
  • 1 łyżka czerwonej papryki,
  • 2 pomidory lub 60 g przecieru pomidorowego,
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi),
  • sól,
  • pieprz,
Bażanta oczyścić, odciąć kuper, pokroić na 4 części. Podczas dzielenia odcinam szyję ale jej nie wyrzucam, dodaję do duszenia, dla smaku.
Cebule pokroić w sporą kostkę.
Do garnka o grubym dnie włożyć tłuszcz, wrzucić cebulę i podsmażyć. Dodać paprykę, podsmażyć mieszając. Następnie włożyć bażanta i podsmażyć ze wszystkich stron na złoto.
Wlać wodę, posolić, dodać pieprz i dusić pod przykryciem około 20 minut.
Pomidory pokroić w kostkę, dodać do bażanta, wlać wino i dusić do miękkości.
Bażanta wyjąć i trzymać w cieple. Można, ułożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, aby przyrumienić skórkę. (ja tak zrobiłam)
W tym czasie sos przetrzeć przez sito, zlać tłuszcz i zagęścić przez gotowanie.
Następnie dodać łyżkę zimnego masła, mieszając zagotować. Zdjąć sos z ognia.
Bażanta podałam z puree dyniowo-ziemniaczanym i chipsami z jarmużu.

 zastawa z 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz