poniedziałek, 30 listopada 2015

Gala Gault&Millau od kuchni



Gault&Millau prestiżowy ŻÓŁTY PRZEWODNIK po restauracjach i hotelach w całej Polsce.
Miałam ogromną przyjemność pracować, podczas wczorajszej gali przewodnika Gault&Millau Polska, z Szefem Roku Gault&Millau 2016 Pawłem Oszczykiem.
Było to dla mnie nowe i bardzo ciekawe doświadczenie. Kolacja na 500 osób i do wydania 6 dań.
Kolacje przygotowało sześciu wspaniałych szefów kuchni:


Adam Woźniak – amuse bousch:
sum wędzony/ kwaszone jabłko/ beza grzybowa/ karmelizowana cebula
ucho świńskie/ wątroba/ trawa żubrowa/ estragon


Paweł Oszczyk Szef Roku Gault& Millau 2016 – przystawka zimna:
wędzony pstrąg/ pietruszka/ mirabelka


Michał Kuter Szef Kuchni Tradycyjnej Gault&Millau 2016 – zupa:
biały barszcz/ krokiet z wędzonych żeber/ chrupiący boczek/ jajko przepiórcze/ puree z leśnymi grzybami


Paweł Dołżonek – danie głowne ryba:
dorsz w popiele/ soubise/ kalafior/ gruszka/ vermouth


Adrian Klonowski Młody Talent Gault&Millau 2016 – danie głowne mięso:
kaczka z grilla/ płaskurka/ śmietana/ czarny bez


Michał Bryś Szef Jutra Gault&Millau 2016 – deser:
czekoladowo-kawowe gateaux/ lody czekoladowo-makowe/ czarny ryż/ garam masala/ tostowany czarny chleb na zakwasie/ koniak/ owoc czarnego bzu z nalewki Zbigniewa Sierszuły


Petit four: selekcja Petit Four Callebaut

Zdjęcia od kuchni, może nie najlepszej jakości, ale robione w tak zwanym biegu... :)



szef wszystkich szefów Gault&Millau, Come de Chérisey i Paweł Oszczyk Szef Roku 2016


Najlepsi według Gault&Millau Polska:

Szef Roku Gault&Millau 2016: Paweł Oszczyk, La Rotisserie, Warszawa
Młody Talent Gault&Millau 2016: Adrian Klonowski, Metamorfoza, Gdańsk
Szef Jutra Gault&Millau 2016: Michał Bryś, L'enfant Terrible, Warszawa
Kobieta Szef Gault&Millau 2016: Justyna Słupska Kartaczowska, Acquario, Wrocław
Szef Kuchni Tradycyjnej Gault&Millau 2016: Michał Kuter, A Nóż Widelec, Poznań

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz