poniedziałek, 9 listopada 2015

Kaczka pieczona z kasztanami

  • kaczka,
  • 1 kg kasztanów,
  • 400 ml miodu pitnego trójniaka,
  • sól,
  • 3-4 łyżki tłuszcz (najlepiej kaczy ,może być gęsi lub masło)

Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie. Natrzeć solą i odstawić na 2 godziny.


Kasztany umyć, każdy naciąć z wierzchu na krzyż. Włożyć do garnka, zalać gorącą wodą i gotować 15-20 minut.
Ugotowane kasztany wyjąć i ciepłe obrać z łupiny i skórki.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć kasztany, wlać 200 ml miodu pitnego i co jakiś czas mieszając dusić, aż płyn się wygotuje.
Kasztany przestudzić, wypełnić nimi kaczkę, te które się nie zmieszczą odłożyć.
Kaczkę włożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć grzanie na 150 stopni, piec 1 godzinę, pod przykryciem. Po tym czasie, zlać tłuszcz. Wlać około 200 ml wody, włożyć pozostałe kasztany i piec 1,5 godziny, pod przykryciem.
Po tym czasie, zdjąć pokrywkę, włączyć grzanie na 180 stopni, polać pozostałym miodem i piec, aż kaczka ładnie się zrumieni .

Podałam z gotowanymi pączkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz