niedziela, 15 listopada 2015

Rolada makowa - makowiec bezglutenowy



Makowiec z białym i niebieskim makiem, bez dodatku mąki. Bezglutenowy.


  • ciasto:
  • 6 jajek,
  • 210 g cukru pudru,
  • 90 g maku (u mnie biały mak),
  • skórka otarta z cytryny,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1 łyżka rumu,
  • szczypta soli,

  • nadzienie:
  • 200 g maku mielonego niebieskiego (mielonego),
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki miodu,
  • 100 g żurawiny suszonej,
  • 50 ml sherry lub miodu pitnego trójniaka,
  • skórka z 1/2 cytryny – cienko obrana,
  • 2 łyżki brandy waniliowego*
nadzienie:
zagotować 200 ml wody lub mleka ze skórką cytrynową, żurawiną i cukrem. Wsypać mak i gotować na małym ogniu, 5 minut cały czas mieszając. Wyjąć skórkę, wlać sherry i odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać miód i wymieszać.
ciasto:
Mak wypłukać, zalać litrem wrzącej wody i gotować na najmniejszym ogniu 30 minut.
Następnie porządnie odcedzić, trzykrotnie zemleć. Włożyć do ściereczki i odcisnąć. Powinniśmy otrzymać około 200 g masy makowej.
Białka oddzielić od żółtek, białka ubić, dodać sól, następnie dodawać po łyżce cukru pudru i po jednym żółtku dalej ubijając. Masę delikatnie wymieszać z makiem.
Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nastawionego na 180 stopni i piec 25 minut.
Rozłożyć papier do pieczenia, wyłożyć na niego upieczone ciasto.(Podnieść ciasto z papierem, na którym się piekło i odwrócić do góry nogami na przygotowany papier. Zdjąć z wierzchu papier, na którym piekło się ciasto.)
Na biszkopcie rozłożyć masę makową, zostawiając około 5 cm wolnego ciasta, wzdłuż dłuższego brzegu.
Zwijać ściśle ciasto w rulon, zaczynając od dłuższego brzegu z masą. Następnie ciasto przełożyć na ściereczkę, mocno zwinąć i odstawić w chłodne miejsce do ostudzenia, najlepiej kilka godzin.


*jeżeli nie mamy brandy waniliowego, można użyć esencję waniliową lub cukier waniliowy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz