niedziela, 22 listopada 2015

Tort świąteczny – czekoladowo – korzenno – jabłkowy




Tort czekoladowy z jabłkami, a może czekoladowa szarlotka w świątecznym wydaniu... 
  • ciasto:
  • 150 g miękkiego masła,
  • 150 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 150 g migdałów,
  • 150 g czekolady,
  • 1 łyżeczka goździków,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • 80 g mąki,

  • nadzienie:
  • 1,5 kg jabłek,
  • sok z cytryny do smaku,
  • skórka otarta z 1/2 cytryny,
  • 200 ml miodu pitnego (trójniak),
  • żelatyna (około 20 g)*,

  • polewa:
  • 200 g czekolady**,
  • 30 g masła,


Goździki zemleć.
Migdały (ze skórką), czekoladę, mąkę, goździki i cynamon zmiksować.
Masło utrzeć na pulchną masę z żółtkami i cukrem. Następnie dodać mieszaninę mąki z przyprawami, czekoladą i migdałami.
Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą.
Masę podzielić na dwie części i upiec dwa jednakowe blaty ciasta.
Ja upiekłam w tortownicy o średnicy 26 cm.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut.
Odstawić ciasto do ostudzenia.
Jabłka umyć, osuszyć, zawinąć w folię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec aż będą miękkie. Ciepłe jabłka obrać ze skórki i wyjąć miąższ, zmierzyć objętość. Ja otrzymałam 700 ml miąższu z jabłek.
Zagotować miód, rozpuścić w nim żelatynę a następnie wymieszać z jabłkami, dodać skórkę cytrynową i doprawić sokiem z cytryny do smaku.


Blat ciasta włożyć do tortownicy, na niego wyłożyć masę jabłkową, przykryć drugim blatem. Docisnąć. Odstawić do zastygnięcia. Najlepiej odstawić na noc.
W kąpieli wodnej rozpuścić masło z czekoladą. Posmarować ciasto polewą.
Ja posypałam startymi migdałami.




2 komentarze: