środa, 18 listopada 2015

Zupa krem z kasztanów



Kasztany jadalne występują również w Polsce, głównie w zachodniej Polsce i na Śląsku. Osobom, które pamiętają serial "Stawka większa niż życie", kasztany pewnie kojarzą się z placem Pigalle w Paryżu ;) 
Obecnie można kupić surowe lub gotowane w sklepach, a pieczone na różnych targach.


  • 1 kg kasztanów,
  • 2 cebule,
  • oliwa,
  • 20 g grzybów suszonych (prawdziwki),
  • 1,5 l bulionu (najlepiej drobiowego – domowego),
  • prażone pestki dyni,
  • sól,
  • pieprz,


Kasztany umyć, każdy naciąć z wierzchu na krzyż. Włożyć do garnka, zalać gorącą wodą (te ktore się uniosą na pwierzchni wody, wyrzucić) i gotować 20-25 minut.
Ugotowane kasztany wyjąć i ciepłe obrać z łupiny i skórki.
Do garnka wlać 3 łyżki oliwy, wrzucić pokrojoną w półplasterki cebulę, przesmażyć, dodać pokruszone grzyby i mieszając przesmażyć. Wlać bulion i dodać kasztany. Gotować pod przykryciem, aż kasztany będą miękkie.
Zmiksować, doprawić do smaku solą, pieprzem. Przetrzeć przez sito.
Przed podaniem posypać pestkami dyni.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz