wtorek, 30 sierpnia 2016

Faszerowane kwiaty cukinii

Kwiaty cukinii, raczej niedostępne w sklepach ponieważ są bardzo nietrwałe. Aby mieć stały dostęp do nich najlepiej mieć cukinie w ogródku :) Wówczas wystarczy wybrać odpowiednie kwiatki, jeżeli wybierzemy męskie kwiaty, nie musimy się bać, ze nie będzie owoców. Cukinia wyrasta tylko z kwiatów żeńskich.


Kwiaty cukinii, rukiew wodną, szpinak, szczypiorek czosnkowy sama zerwałam.
Przepis wykonany w ramach konkursu Europejskiego Festiwalu Smaku* „zerwane”.

  • Kwiaty cukinii:
  • 4 kwiaty cukinii (męskie, na gałązce),
  • 60 g szpinaku,
  • 1/2 ząbka czosnku,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka masła,
  • 4 całe żółtka (jajka od zielononóżki),
  • 3 -4 łyżki świeżo tartego hucuła, pecorino lub parmezanu,

  • tempura:
  • 100 ml mąki pszennej,
  • 100 ml mąki kukurydzianej,
  • zimna woda mineralna gazowana,
  • szczypta soli,
  • olej do głębokiego smażenia (u mnie ryżowy),

  • sałatka:
  • garść listków rukwi wodnej,
  • kilkanaście malin,
  • 1 łyżka miodu (u mnie faceliowy),
  • 3 łyżki octu owocowego (u mnie malinowy),
  • szczypta soli,
  • oliwa
Szpinak oczyścić, umyć.
Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek, szpinak, gałkę muszkatołową i sól. Mieszając przesmażyć, tak aby wszystkie liście „złapały” masło.
Odstawić do ostudzenia.
Mąkę pszenną i kukurydzianą wymieszać, posolić, dolać wodę mineralną i lekko wymieszać trzepaczką. Wymieszać, ale niezbyt dokładnie. Powstała mieszanina powinna być jak gęsta śmietana.


Płatki kwiatów cukinii lekko rozchylić, wyrwać słupek, Do środka włożyć trochę szpinaku, następnie delikatnie włożyć żółtko, przykryć szpinakiem, posypać serem.
Zwinąć płatki na końcach tak, aby zamknąć kwiaty.
Maczać kwiaty w „panierce” i smażyć w głębokim oleju, około minuty. Usmażone kwiaty wyjmować na ręcznik papierowy.
Wszystkie składniki sosu do sałatki wymieszać.
Na talerzu ułożyć listki rukwi, maliny, oprószyć kwiatkami szczypiorku czosnkowego. Polać sosem.
Ułożyć kwiaty cukinii, posypać serem.


*Festiwal odbędzie się już po raz 8. Ja miałam przyjemność uczestniczyć dwa razy. Na samym początku oraz dwa lata temu.
W tym roku państwem partnerem będzie Armenia, dzięki czemu będziemy mogli poznać jej smaki i kulturę.


Ponieważ mieszkam w bloku i nie mam działki, skorzystałam z uprzejmości Państwa Majlertów, gdzie często zaopatruję się w warzywa i zioła. Tym razem sama zbierałam :)






2 komentarze:

  1. Zwycięzcy gratulujemy i już szykujemy przetwórnię. Będzie kawior biały, a może ślimaki na słodko,... marynowane w Martini...
    Kto wie, kto wie. Razem to zrobimy :)
    Snails Garden

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) a ja już ostrzę ząbki na kawior, miałam przyjemność już kiedyś jeść ;) a i inne cuda z wielką przyjemnością zobaczę :)

      Usuń