Kaczka bardzo lubi owoce a owoce lubią kaczkę. Wszyscy znamy kaczkę z jabłkami. Proponuję kaczkę z figami i malinami.
- 3 nogi kaczki,
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina,
- 1,5 – 2 łyżki miodu(u mnie faceliowy),
- 300 g malin,
- 4 - 5 gałązek tymianku,
- 3 figi,
- sól,
- pieprz świeżo mielony,
- 5 goździków,
- 2 łyżki cukru,
- masło,
Uda kaczki umyć, osuszyć, oczyścić z resztek piór.
Włożyć,
skórą do dołu, do zimnego garnka z grubym dnem, garnek postawić
na ogniu. Powoli smażyć nogi na rumiano z obu stron.
Gdy
się zrumienią wyjąć, tłuszcz wylać, wlać wino i zagotować.
Wrzucić maliny, dodać goździki, tymianek i zagotować.
Nogi
kaczki oprószyć pieprzem i solą, włożyć z powrotem do garnka.
Dusić
pod przykryciem do miękkości.
Gotowe
mięso wyjąć i trzymać w cieple.
Sos
przetrzeć przez sito i gotować kilka minut, aż zgęstnieje. Dodać
2 łyżki zimnego masła, wymieszać. Zdjąć z ognia.
Figi
pokroić na ćwiartki. Na patelni lekko skarmelizować cukier, włożyć
2 łyżki masła a następnie położyć ćwiartki fig, przecięciem
do dołu. Gdy się lekko skarmelizują, przewrócić na drugą
stroną.
Na
talerzu ułożyć trochę sosu, na nim położyć nogi kaczki. Obok
ułożyć figi, polać sosem z karmelizowania fig.
Podawać
z kluskami ziemniaczanymi.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz