środa, 31 sierpnia 2016

Figi zapiekane z malinami


Przy zakupie nie wybierajmy fig bardzo miękkich. Skórka nie powinna być uszkodzona. 



Mieszkam w bloku, działki nie mam, ale mam balkon, na którym mam kilka skrzyneczek z ziołami, dzięki czemu mam je zawsze świeże pod ręką. Między innymi mam tymianek, który wykorzystałam w przepisie.
Przepis wykonany w ramach konkursu Europejskiego Festiwalu Smaku* w Lublinie „przepisy zerwane”.
  • 4 figi,
  • garść orzechów nerkowca,
  • 9 łyżek syropu malinowego,
  • 6 – 7 łyżek octu malinowego**,
  • mała gałązka tymianku,
  • szczypta soli,
  • garść świeżych malin,
Figi umyć, osuszyć, odciąć ogonki.
Figi ponacinać od ogonka na cztery nie docinając do końca.
Orzechy posiekać niezbyt drobno.
W naczyniu do zapiekania ułożyć figi, w nacięcia włożyć orzechy.
Na rozgrzaną patelnię wlać syrop malinowy, dodać tymianek, gdy się zagotuje wlać ocet malinowy. Zagotować.
Wytworzonym sosem polać figi, posypać szczyptą soli i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
Figi ułożyć na talerzach. Sos zagotować, włożyć do niego maliny, wymieszać z sosem.
Polać sosem figi. Wokół ułożyć maliny.
Można posypać listkami tymianku.


*Festiwal odbędzie się już po raz 8. Ja miałam przyjemność uczestniczyć dwa razy. Na samym początku oraz dwa lata temu.
**używam octu malinowego „Specjały spod Strzechy” - polecam


zastawa z 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz