wtorek, 2 sierpnia 2016

Jagody na zimę



W tym roku jest wyjątkowy urodzaj na jagody, warto to wykorzystać i zamknąć jagody w słoiczku.
Bez dodatku cukru. Same jagody.
Zimą można je wykorzystać do przygotowania pierogów, jagodzianek, czy innego ciasta z jagodami.
Potrzebne nam będą tylko:
  • jagody,
  • słoiki

Jagody przebrać – wyrzucić listki i inne zanieczyszczenia. Umyć i dobrze osuszyć.
Jagody włożyć do wyparzonych słoików, lekko upychając.
Wstawić nie zamknięte słoiki do garnka wyłożonego ściereczką. Wlać ciepłą wodę i pasteryzować otwarte, przez około 20 minut. Woda w garnku powinna mieć 75 stopni.
Następnie słoiki zakręcić i pasteryzować 20 - 25 minut. Temperaturę wody podnieść do 85 stopni.



Słoiki wyjąć, sprawdzić czy się zamknęły i odwrócić do góry dnem do ostygnięcia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz