poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Kaczka z malinami i figami


Kaczka bardzo lubi owoce a owoce lubią kaczkę. Wszyscy znamy kaczkę z jabłkami. Proponuję kaczkę z figami i malinami. 
  • 3 nogi kaczki,
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 1,5 – 2 łyżki miodu(u mnie faceliowy),
  • 300 g malin,
  • 4 - 5 gałązek tymianku,
  • 3 figi,
  • sól,
  • pieprz świeżo mielony,
  • 5 goździków,
  • 2 łyżki cukru,
  • masło,


Uda kaczki umyć, osuszyć, oczyścić z resztek piór.
Włożyć, skórą do dołu, do zimnego garnka z grubym dnem, garnek postawić na ogniu. Powoli smażyć nogi na rumiano z obu stron.
Gdy się zrumienią wyjąć, tłuszcz wylać, wlać wino i zagotować. Wrzucić maliny, dodać goździki, tymianek i zagotować.
Nogi kaczki oprószyć pieprzem i solą, włożyć z powrotem do garnka.
Dusić pod przykryciem do miękkości.
Gotowe mięso wyjąć i trzymać w cieple.
Sos przetrzeć przez sito i gotować kilka minut, aż zgęstnieje. Dodać 2 łyżki zimnego masła, wymieszać. Zdjąć z ognia.
Figi pokroić na ćwiartki. Na patelni lekko skarmelizować cukier, włożyć 2 łyżki masła a następnie położyć ćwiartki fig, przecięciem do dołu. Gdy się lekko skarmelizują, przewrócić na drugą stroną.
Na talerzu ułożyć trochę sosu, na nim położyć nogi kaczki. Obok ułożyć figi, polać sosem z karmelizowania fig.
Podawać z kluskami ziemniaczanymi.


zastawa z 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz