niedziela, 21 sierpnia 2016

Makaron z truflami


  • 200 g mąki (ja użyłam „00”),
  • 2 jajka,
  • sól,
  • 20 g czarnej trufli w zalewie,
  • 100 g masła,
  • 100 g parmezanu,
Trufle pokroić w bardzo cienkie plasterki.
Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Mąkę wsypać do miski, dodać szczyptę soli, dodać jajka i dokładnie wyrobić.
Ciasto cienko rozwałkować, podsypując lekko mąką.
Pokroić ciasto na 8 – 10 kawałków (nie mają być równe, z pięknymi brzegami, po prostu pociąć ciasto na kawałki).
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
Na patelni rozpuścić masło, dodać 200 ml wody z gotowania makaronu, zagotować. Wlać zalewę z trufli, dodać makaron i zagotować delikatnie mieszając.
Posypać połową sera, zamieszać.
Makaron wyjąć na talerze, polać sosem, który pozostał na patelni. Posypać resztą parmezanu oraz truflami.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz