poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Wiśniowa zupa



Zupa owocowa to przeważnie „kompot z kluskami” – gotuje się kompot, dodaje kluski/makaron i gotowe.

Ale zupę owocową, zupę z wiśni można przygotować inaczej.




Przepis na zupę z wiśni, taką nie z kompotu, natrafiłam w książce z przełomu XIX/XX wieku. Niestety nie znam autora, ani dokładnego roku wydania książki - jest niekompletna.

Wiśnie wydrylować a pestki roztłuc w moździerzu. Wiśnie przełożyć do garnka, rozgnieść je. Dodać roztłuczone pestki (można pominąć etap z pestkami - nie dodawać ich).

Goździki i cynamon utłuc w moździerzu, dodać do wiśni. Odstawić na kilka godzin. Ja odstawiam na noc.

Następnie całość przetrzeć przez sito.

Dodać cukier, wlać wino i wodę, zagotować. Odstawić do ostudzenia.

Na zdjęciu z czekoladowymi naleśnikami i z podprażonym na patelni preparowanym ryżem.

Można nie dodawać wina, wówczas można dodać śmietanę.




  • 2 litry wiśni,

  • 500 ml wody,

  • 5 goździków,

  • 1/2 laski cynamonu,

  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina,

  • 100 g cukru,




garniec – 4 litry

kwarta – 1,125 litra

funt - 0,4 kg

szklanka – 200-250 ml


1 komentarz: