poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Zupa pomidorowa z papryką


Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z papryką, cebulą i czosnkiem.


Cebule pokroić w półplasterki (mniej więcej grubości około 0,5 cm).
Czosnek obrać, posiekać.
Paprykę i ostrą papryczkę umyć, usunąć pestki, pokroić.
Pomidory umyć, pokroić.
W garnku z grubym dnem poddusić cebulę na 2-3 łyżkach masła. Dodać czosnek i paprykę, podsmażyć. Dodać pomidory. Dusić do miękkości.
Zmiksować. Wlać około 200 - 300 ml wody. Doprawić do smaku solą, szczyptą cukru i pieprzem. Zagotować.
Przetrzeć przez sito.
50 g miękkiego masła rozetrzeć z żółtkiem, dodać trochę gorącej zupy, wymieszać, następnie całość przelać do gorącej zupy. Mieszając zagotować.
Podałam z grzankami.





  • 1 kg dojrzałych pomidorów,
  • 1 duża papryka czerwona,
  • 1-2 cebule,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 1/2 ostrej papryczki,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • masło,
  • 1 żółtko,







1 komentarz: