czwartek, 25 sierpnia 2016

Zupa grzybowa z podgrzybków


Zupa grzybowa, zupa ze świeżych grzybów to zupełnie inna zupa, niż ta z suszonych grzybów. Podobno jest urodzaj na grzyby, właśnie na podgrzybki.

  • 300 g oczyszczonych podgrzybków*,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki masła,
  • kilka listków rozmarynu,
  • 800 – 1000 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (bulion domowy),
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta soli,
  • 3 ziemniaki (najlepiej sałatkowe),
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę i ugotować w niewielkiej ilości, lekko osolonej wody.
Podgrzybki oczyścić z piasku, umyć w wodzie z solą (do miski wlać zimną wodę, wsypać sól, zamieszać, włożyć grzyby, szybko je umyć - nie mają się moczyć w wodzie). Kapelusze przekroić wzdłuż na pół, a następnie w poprzek na 3-4 części.
Cebulę pokroić w półplasterki.
Cebulę poddusić na maśle, następnie dodać grzyby i rozmaryn, mieszając usmażyć na sporym ogniu.
Do ugotowanych ziemniaków przełożyć grzyby. Na patelnię wlać trochę bulionu, zagotować, przelać do garnka z grzybami. 
Wlać resztę bulionu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gotować 5 minut.




* do zupy używam tylko kapelusze. Nie używam grzybów robaczywych i dlatego zupa jest bezmięsna ;) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz