piątek, 7 października 2016

Kaczka pieczona z brzoskwiniami



Kaczka pieczona z jabłkami to standard, dla odmiany proponuję kaczkę z brzoskwiniami.
  • kaczka,
  • 5 goździków,
  • 1 torebka kardamonu,
  • 10 ziaren pieprzu czarnego,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • 4 duże brzoskwinie,
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru,
  • 5 goździków,

Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek.
Kaczkę wewnątrz natrzeć imbirem. Na zewnątrz oprószyć mieszanką zmielonych przypraw z solą. Kaczkę odstawić.
Brzoskwinie obrać, wyjąć pestki, pokroić w cząstki. Wymieszać ze zmielonymi goździkami.


Kaczkę nadziać brzoskwiniami, można spiąć szpilką otwór.
Resztę brzoskwiń odłożyć.
Kaczkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 2,5 – 3 godziny.
Po 1,5 godziny kaczkę polać wytworzonym sosem.
Po dwóch godzinach włożyć pozostałe brzoskwinie.


 zastawa z 












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz