sobota, 30 stycznia 2016

Kaczka z jabłkami pieczona

  • 1 kaczka,
  • 10 goździków,
  • 1 torebka kardamonu,
  • 12 ziaren pieprzu czarnego,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • sól,

  • 2 jabłka,
  • 3 goździki,

  • 200 ml miodu pitnego czwórniaka,

  • 2 łyżki masła
Przyprawy zemleć, wymieszać z solą.
Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie. Natrzeć przyprawami i odstawić na 2 godziny.
Jabłka pokroić na ćwiartki lub szóstki, wyjąć gniazda nasienne.
Jabłka i 3 goździki włożyć do środka kaczki. Ułożyć kaczkę na blasze i wstawić do zimnego piekarnika.
Włączyć grzanie do 120 stopni. Po dwóch godzinach odlać wytopiony tłuszcz.
Polać kaczkę miodem i dalej piec. Po 20 minutach kaczkę polać wodą (około 150 ml) i piec dalej do miękkości, co jakiś czas polewając kaczkę wytworzonym sosem.
Gdy kaczka będzie już miękka (łącznie piec około 3,5 godziny), wyjąć z kaczki jabłka, przetrzeć je przez sito. Dodać do nich wytworzony sos, zagotować. Dodać zimne masło i wymieszać. Zdjąć z ognia.
Podawać kaczkę z sosem.
Ja podałam z jabłkami karmelizowanymi.

 zastawa z 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz