środa, 19 października 2016

Pączki ziemniaczane



Pączki ziemniaczane pierwszy raz jadłam będąc na Ziemi Dobrzyńskiej, co prawda były to pączki ziemniaczano dyniowe, ale jednak ziemniak był tu istotnym składnikiem.


Podczas wyprawy „Zejdź na ziemię” zorganizowanej przez Monika Kucia Culinary Trips to Poland, Siała baba makEuroplant i Chopin Vodka Distillery uczestniczyłam w warsztatach prowadzonych przez 


Joannę Jakubiuk „królową pierogów” i specjalistkę od kuchni podlaskiej.
Podczas warsztatów przygotowaliśmy kilka dań z ziemniakami, ja robiłam pączki.

  • 500 ziemniaków typu B lub C* (ja użyłam ziemniaki red sonia)**,
  • 500 g mąki tortowej,
  • 250 ml mleka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 4 jajka,
  • 40 g drożdży,
  • sól,
  • smalec do smażenia,
  • cukier puder,
  • cynamon,
Ziemniaki dokładnie umyć, zalać gorącą wodą, ugotować, odparować. Ciepłe obrać ze skórki, przetrzeć przez sito.
Mąkę przesiać do miski.
W szklance mleka wymieszać drożdże z cukrem.
W mące zrobić wgłębienie i wlać zaczyn (mleko z drożdżami), delikatnie rozmieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Jajka rozkłócić. Razem z ziemniakami dodać do miski z zaczynem.
Wyrobić.
Ciasto powinno być dość luźne.


Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
Rozgrzać tłuszcz do smażenia.


Dużą łyżką zmoczoną w gorącej wody, nabierać ciasto, formować kulki (ja nabieram jedną łyżką ciasto, a drugą zdejmuje z niej ciasto prosto do tłuszczu) i smażyć w głębokim tłuszczu do zezłocenia.
Wyjmować łyżką cedzakową, układać na ręczniku papierowym.


W misce wymieszać cukier puder z cynamonem, oprószać nim pączki.


Jak wspomniałam pączki smażyłam podczas warsztatów, które odbyły


się w Krzesku, gdzie znajduje się powstała w 1896 roku, gorzelnia produkująca wódki Chopin. 
Tu proszę nieletnich czytelników o opuszczenie strony.


Aby, nie było za łatwo przygodę z ziemniakami i wódką zaczęliśmy od wizyty na polu.


Odziani w kalosze, uzbrojeni w motyki ruszyliśmy na pole kopać kartofle.


Gdy już ukopaliśmy cała masę kartofli wysypaliśmy je na górę ziemniaków, czekających na przerób w gorzelni.


Kartofle trafiają do myjni, a potem.... powoli zamieniają się w spirytus....
Przyszedł czas na obiad:


szczawiowa, chrzanowa,


babka ziemniaczana z żeberkami z dzika,


pierogi z farszem z surowych ziemniaków,


a na deser... wódka ziołowa Krzeska.


Po obiedzie degustacja wódek...


Niektórym może wydawać się dziwne.. co degustować? Przecież wódka to wódka.
A więc... wódki różnią się między sobą smakiem. I nie mówię o wódkach smakowych, ale o wódkach czystych.
Znawca bez problemu rozróżni wódkę z ziemniaków, od tej z żyta, pszenicy czy kukurydzy. Różnią się smakiem wódki z młodych ziemniaków, w zależności od rocznika.


Mieliśmy możliwość obejrzeć ziemniaki in vitro - do banku in vitro wprowadzane są rośliny zdrowe tj. wolne od wirusów oraz bakterii. Zgromadzone zasoby w formie in vitro są w 100% przebadane i wykorzystywane przez placówki hodowlane i naukowe w Polsce, zarówno do prac krzyżówkowych, rozmnożeniowych jak i prac badawczych. Zasoby genowe ziemniaka in Vitro są również wykorzystywane w hodowli zachowawczej. Zasoby genowe ziemniaka in vitro stanowią także materiał genetyczny dla reaktywowania odmian, które znalazły się w kręgu zainteresowania odbiorców (np. stare polskie odmiany dla gospodarstw ekologicznych). Istotne znaczenie ma również wykorzystanie zasobów in vitro ziemniaka na potrzeby prac badawczych m.in. w badaniach genetycznych, biochemicznych i fizjologicznych.
Podczas warsztatów przygotowaliśmy:


ziemniaki z ogniska z pomoćką,


brosaniki z cebulką,


makowe kluski,


kugiel warmiński,


sasznie z twarogiem,


pączki ziemniaczane,


Wieczór umilały nam... ;



*-B - ogólnoużytkowy- średnio twardy, nierozsypujące się, doskonałe do duszenia i gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki
-
C - mączysty- zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków
** red sonia – ziemniaki typu B, czerwona gładka skórka, równe bulwy z płytkimi oczkami. Bardzo smaczny ziemniak. Pamiętajmy - ziemniaki nadadzą smak pączkom, ważne jest aby były smaczne.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz