poniedziałek, 13 marca 2017

Gruszki zapiekane z serem z niebieską pleśnią



Przekąska idealna do wina i nie tylko.... Szybka i łatwa w
przygotowaniu. Ma tylko jedną wadę, trzeba na nią chwilę
poczekać i czasu oczekiwania nie da się skrócić.

  • 1 gruszka,
  • 50 g sera z niebieską pleśnią,
  • kilka orzechów włoskich,

  • sos:
  • 3 kostki gorzkiej czekolady,
  • 1 kostka mlecznej czekolady,
  • 30-50 ml mleka
Gruszkę przekroić wzdłuż na pół, wyjąć gniazda nasienne. Ściąć
minimalnie gruszkę od spodu, tak aby połówki ładnie stały i nie
przechylały się.
Ser drobno pokroić.
Orzechy posiekać.
We wgłębienia po gnieździe nasiennym włożyć ser i trochę
posiekanych orzechów.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Czekoladę rozpuścić w ciepłym mleku.


Gruszki ułożyć na talerzu, polać sosem czekoladowym i posypać pozostałymi orzechami. 


zastawa z 



2 komentarze: