piątek, 10 marca 2017

Hot dogi



Hotdogi z cebulką prażoną, sałatką z ogórków, keczupem, musztardą i majonezem, w rozciętej bułce przywędrowały do Polski na początku lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku, tuż po zakończeniu reglamentacji mięsa. Reglamentacja mięsa , sprzedaż mięsa na kartki (drugi okres systemu kartkowego), trwała od 28 lutego 1981 roku, do końca lipca 1989 roku. Od kwietnia 1981 roku na kartki sprzedawane były również przetwory mięsne.
Hot dogi te, różniły się od tych z lat siedemdziesiątych. Bułka do hot dogów, była dużo gorszej jakości od wcześniej używanych paluszków, często była „rozparzona”. O chrupkości można było zapomnieć. O jakości parówek już nie wspomnę.
Oczywiście były również sprzedawane hot dogi składające się tylko z bułki, parówki i sosu (majonez, musztarda).

  • bułka*,
  • parówka,
  • majonez,
  • keczup,
  • musztarda,
  • sałatka szwedzka z ogórków,
  • cebulka prażona,
Bułkę przekroić wzdłuż na pół, nie rozcinając do końca z jednego dłuższego brzegu. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na kilka minut, aby się podgrzała. Parówkę podgrzać w wodzie.


Bułkę wyjąć z piekarnika, rozłożyć (nie rozrywając jej), ułożyć trochę sałatki, położyć parówkę, polać majonezem, keczupem i musztardą, posypać prażoną cebulką. 
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku, zajadano się francuskimi hot dogami.



W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku, zajadano się francuskimi hot dogami.


2 komentarze:

  1. Heh jeszcze nie widziałem hoddoga zawiniętego w gazetę ;P Ale tak poważnie, to ładnie Pani wyszedł ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ;) szukałam nawiązania do czasów.... ;) dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń