środa, 15 marca 2017

Tartaletki z orzechami w karmelu


  • ciasto:
  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 zimnego masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 3 żółtka,
  • nadzienie:
  • 300 g orzechów laskowych,
  • 600 ml śmietany 30%,
  • 400 ml cukru,
  • 200 ml wody,
  • sól

Ciasto: mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka włożyć do
miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić
ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60
minut.
Ciasto rozwałkować, przełożyć do foremek (ja użyłam silikonowe
foremki do mini tarteletek), ładnie przyciąć brzegi. Widelcem
ponakłuwać ciasto. Przykryć papierem i obciążyć fasolą, ryżem....
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut,
następnie zdjąć papier i piec ciasto jeszcze około 10 minut, aż się lekko zrumieni. Odstawić do ostygnięcia.
Orzechy rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 8 minut. Po wyjęciu wysypać na ściereczkę i obetrzeć ze skórki. Lekko roztłuc
Do garnka wsypać cukier i wlać wodę, gotować aż cukier zacznie się karmelizować. Wlać gorącą śmietanę.
Mieszając gotować, aż masa lekko zgęstnieje.
Nie można przesadzić, bo masa będzie zbyt gęsta. Najlepiej trochę nalać na talerzyk i wstawić go na chwilę do lodówki. Masa powinna być gęsta, ale plastyczna.
Wsypać do masy orzechy, wymieszać.
Nałożyć masę do foremek. Oprószyć solą.


zastawa z 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz