sobota, 17 lutego 2018

Barszcz czerwony z grzybami i śliwkami


Dużo osób do barszczu czerwonego lubi dodać grzybka suszonego, ja też bardzo lubię.
Teraz postanowiłam oprócz grzybów dodać, idealnie pasujące do buraków śliwki wędzone.
Ugotowałam barszcz na podrobach z kaczki.

  • podroby, skrzydełka, nogi, szyje kacze
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • mały seler lub kawałek większego,
  • por lub cebula,
  • 1 kg buraków,
  • 50 – 60 g grzybów suszonych (podgrzybki, prawdziwki),
  • 100 g śliwek wędzonych,
  • 400 – 500 ml kwasu buraczanego,
  • sól,
  • cukier,
Z mięsa, obranej włoszczyzny, przypraw i grzybów ugotować wywar. Następnie go przecedzić. Grzyby drobno pokroić.
Śliwki pokroić w paski, zalać zimną wodą, ugotować do miękkości.
Buraki umyć, obciąć końce, zawinąć w folię i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do miękkości (około 1,5 godziny). Buraki ostudzić, obrać, zetrzeć na tarce o średnich otworach.
Buraki przełożyć do garnka, zalać przecedzonym wywarem.
Dodać grzyby, śliwki wraz z płynem w którym się gotowały. Zagotować.
Wlać kwas buraczany. Zagotować. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem, solą i cukrem.
Jeszcze raz zagotować.


Podałam z tłuczonymi ziemniakami i śmietaną.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz