sobota, 17 marca 2018

Gulasz z żołądków drobiowych – kaczych


Gulasz z żołądków drobiowych przygotowałam z użyciem żołądków kaczych. Z kurzych również można przygotować to danie, jednak z kaczych będzie bardziej z charakterem.


  • 500 g żołądków drobiowych (u mnie kacze),
  • 2 cebule,
  • mąka pszenna,
  • 20 g grzybów suszonych,
  • listek laurowy,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 6 ziaren pieprzu czarnego,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • sok z cytryny,
  • 500 ml bulionu drobiowego (u mnie z kaczki),
  • tłuszcz do smażenia (u mnie tłuszcz kaczy),
  • natka pietruszki

Żołądki oczyścić, odciąć błony – ma zostać czyste mięso, umyć.
Sparzyć na sicie.
Przekroić wzdłuż na pół.
Oprószyć mąką.
Obsmażyć na rumiano, przełożyć do garnka z grubym dnem.
Cebule pokroić w półplasterki. Poddusić na tłuszczu z dodatkiem szczypty soli i cukru. Dodać pokruszone grzyby, chwilę jeszcze razem przesmażyć. Przełożyć do żołądków.
Dodać tymianek i przyprawy (ziele, listek i pieprz), wlać gorący bulion i dusić pod przykryciem do miękkości. W miarę potrzeby dolać trochę wody.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.


Przed podaniem oprószyć natką pietruszki.
Podałam z pęczakiem.


zastawa z 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz