poniedziałek, 5 marca 2018

Kołduny z sarny



Kołduny, małe pierożki nadziewane farszem z surowego mięsa.
Przeważnie jest to baranina lub wołowina.
Proponuję kołduny z sarniny. 

  • Farsz:
  • 500 g łopatki z sarny,
  • 250 g słoniny wieprzowej,
  • sól,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • 3 - 4 świeżo zmielone owoce jałowca,
  • 50 ml bulionu (u mnie z kaczki),
  • ciasto:
  • 450 ml mąki,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • szczypta soli,

Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml bardzo ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.
Zemleć mięso z sarny i słoninę, wlać bulion (nie za dużo, tak aby farsz był niezbyt zwarty – tak aby można było z niego lepić kulki, ale żeby nie były ścisłe a raczej luźne). Dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić jałowcem, solą i pieprzem.


Ciasto cienko rozwałkować, można kroić w niewielkie romby lub wycinać niewielkie koła – kołduny mają być na „jeden raz” – nie kroimy ich na talerzu. Na środek każdego rombu/koła kłaść farsz, pierożki sklejać i końce zawijać.
Wkładać do wrzącej, lekko osolonej wody, gotować około 4-5 minut. Podawać w bulionie lub polane masłem.



talerz z 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz