poniedziałek, 19 marca 2018

Makaron z grzybami - castellane z suszonymi grzybami


  • 2 porcje makaronu (u mnie castellane, może być inny),
  • 1 cebula,
  • 50 g grzybów suszonych,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 płaska łyżka świeżego tymianku,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól,
  • cukier,
  • sok z cytryny,
  • świeżo starty parmezan,

Cebulę pokroić w cienkie półplasterki.
Czosnek posiekać.
Cebulę z czosnkiem podsmażyć na oleju z masłem, dodając szczyptę soli i cukru.
Dodać pokruszone grzyby i tymianek. Wlać 100 ml wody.
Dusić aż grzyby będą miękkie, w razie potrzeby dolać trochę wody.
Doprawić do smaku solą, sokiem cytrynowym (kilka kropel) i cukrem (szczypta, dwie).
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
Odcedzić. Przełożyć do grzybów. Wymieszać na patelni.


Przed podanie posypać parmezanem.


zastawa z 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz