wtorek, 20 marca 2018

Makaron z krewetkami i bottargą




Bottarga przysmak śródziemnomorski pochodzący z Fenicji (współcześnie teren Libanu, zachodniej Syrii, północnego Izraela), produkowana od lat w Toskanii, Kalabrii, na Sycylii i Sardynii. Znana również w Hiszpanii, we Francji i w Japonii.


Bottarga to suszone tradycyjnymi metodami jajeczka rybich gonad. Ikra pochodzi od tuńczyka błękitnopłetwego i cefala pospolitego.
Żeńskie gonady, wypełnione jajeczkami – ikrą, wyjmowane są delikatnie w całości, następnie się je myje i soli. Następnie gonady układa się na przygotowanych półkach. Gonady co jakiś czas się przewraca oraz zmienia sól.
Sprzedawana w całości lub (tańsza wersja) sproszkowana.
Dodatek do makaronów, sałatek, mięs, wędlin, grzanek.


Jednym z producentów bottargi jest włoska firma z Sycylii Smeralda.
Bottargę miałam przyjemność poznać na spotkaniu LET'S TASTE ITALY, zorganizowanym przez Taste It All - wine & food promotion.

  • 2 porcje makaronu pappardelle,
  • 300 g ogonów krewetek, najlepiej surowych,
  • bottarga,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 pomidory,
  • 8 pomidorków koktajlowych,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz świeżo zmielony,
  • cukier,
  • sok z cytryny

Krewetki rozmrozić (o ile są mrożone) w lodówce. Nie wkładajmy ich pod ciepłą wodę. Wyjąc jelito, oderwać ogonek. Umyć. Osuszyć ręcznikiem papierowym.
Pomidorki koktajlowe przekroić na pół.
Pomidory obrać ze skórki, przekroić na ćwiartki, wyjąć pestki.
Miąższ pokroić w kostkę.
Czosnek posiekać.
Na patelnię wlać oliwę i dodać łyżkę masła, wrzucić pomidory i czosnek, poddusić.
Zwiększyć ogień pod patelnią i włożyć krewetki, smażyć po około 2 minuty z każdej strony. Dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Na koniec dodać masło, wymieszać.
W trakcie smażenia krewetek należy ugotować makaron, gotować al dente.


Makaron odcedzić, włożyć na patelnię z krewetkami, wymieszać.
Ułożyć na talerzach.


Przed podaniem posypać startą bottargą.


zastawa z 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz