środa, 21 marca 2018

Mazurek czekoladowy I




Przepis na mazurek czekoladowy, pochodzi z książki kucharskiej Marii Gałeckiej i Haliny Kulzowej Kuchnia Polska, z 1939 roku.
Mazurek bardzo prosty w przygotowaniu, ale jest jedno „ale”...
W przepisie masę należy wyłożyć na opłatki, nie jest podane jak gruba powinna być wyłożona warstwa.
Mazurek piekłam z połowy podanych składników. Nie wyłożyłam masy na opłatki, a bezpośrednio na papier, na grubość około 2 cm (forma o wymiarach 30 x 21 cm, jeżeli użyjemy połowę składników).
Ciasto należy „piec w średnim piecu”. Co to znaczy „średni piec” ? Odpowiedź znalazłam w książce „Kuchnia Polska” pod redakcją Stanisława Bergera z 1956 roku, do której przepisy pisała właśnie Helena Kulzowa-Hawliczkowa. Średni piec to około 150 – 160 stopni.

Wierzch mazurka po upieczeniu jest bardzo delikatny – kruchy i przy krojeniu, troszkę się łamie, ale nie ma ma to wpływu na smak ;)

  • 400 g czekolady deserowej*,
  • 400 g migdałów w łupinach,
  • 400 g cukru pudru,
  • 5 jajek,
  • 3 żółtka,

Migdały umyć i osuszyć.
Migdały zmiksować.
Czekoladę zetrzeć na tarce, lub zmiksować.
Jajka i żółtka utrzeć na pulchna masę z cukrem pudrem.
Do masy jajecznej dodać migdały i czekoladę, wymieszać.
Wyłożyć na opłatki lub bezpośrednio na papier do pieczenia ułożony na blasze do pieczenia.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około godzinę. Jeszcze ciepły mazurek pokroić uważajac aby się nie pokruszył z wierzchu. Mazurek upiec co najmniej dzień wcześniej.


czekoladowa dekoracja świąteczna - jajko w gniazdku - Barbara Decor by Barbara Luijckx
zastawa z 


2 komentarze:

  1. Ułożyłaś ciasto bezpośrednio na papierze a tutaj widac że jest coś na wierzchu, co ułożyłaś?

    OdpowiedzUsuń